ELLIO MARTINA
Logo
GUITARS

Toelichting

Vlak voor die belangrijke opname ontdek je dat je bas of gitaar niet meer zo lekker speelt omdat de fretjes inmiddels toch wel heel diep zijn ingesleten. Of bij dat ene optreden waar je je avond niet had, loopt de een of andere oen tot overmaat van ramp je geliefde instrument ook nog eens omver. Herfretten of repareren is dan noodzakelijk geworden en morgen moet het klaar, omdat je geen tweede instrument hebt.

Helaas, ik kan niet toveren!! Voor sommige reparaties is nu eenmaal wat meer tijd nodig. Bij voorkeur werk ik op afspraak, zodat je je instrument niet te lang hoeft te missen. In noodgevallen kunnen we zien altijd zien wat er mogelijk is.

In het volgende overzicht vind je een aantal veel voorkomende reparaties, opgesplitst in een aantal "basis-werkzaamheden". Daarbij is rekening gehouden met de verschillen tussen gitaren en bassen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van de reparatie. De genoemde prijzen zijn dus geen totaalbedragen voor alle werkzaamheden tesamen.
Bij de meeste reparaties moet er eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden worden verricht, voordat er met het eigenlijke werk kan worden begonnen. Zo houdt het opnieuw fretten van een hals in, dat eerst de snaren, topkam en eventueel in de weg zittende pick-ups moeten worden verwijderd voordat met het fretwerk kan worden begonnen. Tenslotte moet alles weer gemonteerd, van nieuwe snaren voorzien en afgesteld worden.
Het totaalbedrag voor een reparatie kan worden samengesteld door optelling van de bij de diverse "basis-werkzaamheden" vermelde bedragen.

Soms kun je een deel van het werk misschien zelf verrichten als je goedkoper uit wilt zijn. Echter bij reparaties zoals het herftretten, is het af te raden om bijvoorbeeld alvast je instrument te demonteren of wat soms ook wel gebeurt, alleen de hals mee te brengen.
Voor een optimaal resultaat met fretwerk is het noodzakelijk om de stand van de hals onder snaarspanning te kennen en te zien hoe deze reageert op de afstelling met de halspen. Het precies op de goede hoogte invijlen van een topkam is natuurlijk niet goed mogelijk als je alleen de hals aanlevert!
Als je daarentegen een body wilt laten lakken, dan is er natuurlijk niets op tegen om alvast je hele instrument uit elkaar te halen en de gladgeschuurde body te brengen. Neem wel eerst even contact op voor advies over de te hanteren methode en de te gebruiken materialen, zoals de korrelgrootte van het schuurpapier
Ellio Martina Guitars
Almenseweg 29
7211 MD Eefde - the Netherlands
Phone/Fax: +31 (0)575-511006
E-mail: ellio@elliomartina.com