Onderhoud van je instrument

Afgezien van het vervangen van snaren, heeft de bas of gitaar niet veel onderhoud nodig als je hem met zorg behandelt. Na het spelen je instrument met een schone doek afnemen helpt al heel veel. Verwijder zo af en toe het stof dat zich in de hoeken en naden bij de brug, pickups etc. verzamelt en reinig het fretboard als je ziet dat er zich vuil op begint af te zetten. Dit vuil ontstaat sneller naarmate je meer last hebt van zweethanden. Laat je het te lang zitten, dan droogt het in en is het moeilijker te verwijderen.
Het beste kun je dit reinigen met een met terpentine bevochtigd doekje. Gebruik geen oplosmiddel bevattende verdunners, dit kan de lak beschadigen!! Daarna kun je het fretboard lichtjes insmeren met een beetje citroen- of teakolie, en tenslotte na een paar minuten weer droogwrijven met een stukje keukenrol of wc-papier. Het hout heeft zo meteen weer een beschermlaagje en het vuil hecht zich er minder sterk aan vast.

Een volgend punt van onderhoud is de brug. Voorzie de diverse stelschroefjes van de brug één of  twee keer per jaar van een  druppeltje naaimachineolie en controleer regelmatig of ze niet vast zijn gaan zitten door roest of vuil.

Het lakwerk kun je het beste af en toe behandelen met guitarpolish, meubelspray (Pledge) of iets dergelijks. Ga nooit met een polish op een zijdemat lakoppervlak poetsen, want dan gaat dit glimmen. Gewoon licht afnemen is voldoende!

Lakbeschadigingen als gevolg van het per ongeluk ergens tegenaan stoten, zijn helaas niet te vermijden. Wat wel is te voorkomen, is de beschadiging die ontstaat op de achterzijde van het instrument door het krassen van de gesp van een broekriem.
De lak en ook het onderliggende hout worden daarbij telkens ingedrukt. Na verloop van tijd wordt de verbinding tussen de lak en het hout teniet gedaan en ontstaan er kale plekken. Je kunt dit voorkomen door of geen riem te dragen, of de gesp opzij te schuiven, zodat deze niet tegen je instrument aan komt. Het is toch altijd jammer als je instrument onnodig beschadigd raakt. Even aan denken dus voor je je bas of gitaar omhangt!

Bescherming met een "Gig Bag"of hoes

Gig Bags of draagtassen en gewone hoezen, zijn handig om je bas of gitaar in te vervoeren. Ze geven echter niet dezelfde bescherming als een koffer. Het kan gemakkelijk gebeuren dat iemand per ongeluk tegen je instrument in de Gig Bag aan botst. Nietsvermoedend haal je je hem te voorschijn als je moet spelen en ontdekt dat er een toon een raar bijgeluid heeft of klettert. Je inspecteert je instrument en ziet dat een snaar een buts heeft gemaakt in je fretless toets of een fretje is ingedeukt waardoor deze te laag is komen te liggen.
Tot nu heb ik een aantal van dit soort gevallen ter reparatie gehad en er over nagedacht hoe je dat extra kunt beveiligen. Hier is mijn oplossing:
Neem een stevig stuk doek of een strook karton ter breedte van het fretboard. Voor je je bas of gitaar in de hoes of Gig Bag doet, doe je de doek c.q. het karton tussen de snaren en het fretboard. De kans, dat ten gevolge van stoten er deuken in de frets of het fretboard ontstaan, is zo aardig tot nul gereduceerd.


Volgende onderwerp... ??
Ellio Martina Guitars
Almenseweg 29
7211 MD Eefde - the Netherlands
Tel/Fax: +31 (0)575-511006
E-mail: ellio@elliomartina.com