Simpele "string-lock"

Er is een zeer simpele en goedkope manier om je snaren bij de mechanieken vast te klemmen zonder iets aan je instrument te hoeven veranderen of nieuwe zelf klemmende snaarmechanieken aan te schaffen.Hier volgt hoe dat werkt...

A. Steek de snaar door het gaatje asje van het stemmechaniek. Trek de snaar er zover doorheen, zodat er nog voldoende lengte blijft voor één à twee windingen om het asje als de snaar gestemd is. Houd de snaar vast en draai het vrije uiteinde tegen de normale draairichting in strak om het asje.
B. Haal het uiteinde onder de snaar zelf door en buig hem erover heen terug in de tegenovergestelde richting. Trek de snaar daarbij strak om het asje, zodat er geen of weinig speling overblijft. Houd nu de speel lengte van de snaar vast en draai aan het stemmechaniek.
C. De snaar zal zich nu zelf vastklemmen doordat het uiteinde afgeklemd wordt tegen het asje. Knip na het stemmen de overtollig lengte af en buig het scherpe uiteinde naar de kop, zodat je jezelf of een ander er niet mee prikt.
Misschien lukt het je de eerste keer niet helemaal om één of twee wikkelingen om het asje over te houden als de snaar gestemd is, maar dat is een kwestie van een keer gedaan hebben.
Zo simpel is het dus!


Snaren vervangen

Hoe vaak moet ik ze vervangen?
De levensduur van een snaar hangt af van de kwaliteit van de snaar zelf, de manier van spelen en of je veel of weinig last hebt van transpiratie in je handen. Sommige mensen doen vreselijk lang met een set snaren, terwijl bij anderen de fut en toon er al helemaal uit is na één avond spelen.
Zorgen dat je schone handen hebt en na het spelen de snaren afnemen met een doek, verlengt de levensduur van je snaren aanzienlijk. Vooral bij omwonden snaren zet het vuil en transpiratievocht van je handen zich af tussen de wikkelingen en maakt dat ze dood gaan klinken.
Ondanks grondig reinigen, is het verlies van helderheid uiteindelijk onvermijdelijk en uiteindelijk klinken ze niet meer. Verwissel je snaren in elk geval voor belangrijke optredens of als je de studio in gaat. In andere gevallen is het een kwestie van afwegen tussen of je het nog acceptabel vind en de inhoud van je portemonnee.

Ik heb de snaren verwisseld en mijn bas of gitaar ontstemt zo snel!
De snaren zijn verwisseld, je stemt je bas of gitaar en gaat spelen. Het instrument blijft maar ontstemmen. Wat te doen!
In de meeste gevallen is dit te wijten aan het niet goed bevestigen van de snaren aan de mechanieken. Vooral bij onomwonden snaren is het onvoldoende om de snaren alleen maar door het asje te steken en op te wikkelen bij het stemmen. De snaar blijft door de trekspanning dan ook vaak terug glijden of als je veel winding om het asje hebt gemaakt duurt het lang voordat alle speling eruit is en de snaar zich uiteindelijk zelf vastklemt.
Beter is het methode te hanteren zoals is beschreven bij de "simpele string-lock". Deze methode geeft gegarandeerd een goed resultaat!

Moet ik mijn snaren oprekken?
Soms hoor je het advies om de snaren even goed op te rekken nadat je ze hebt vervangen en voor je gaat spelen. Nu, daar moet je voorzichtig mee zijn!
Als je te hard trekt rek je de snaar echt op en vervorm je hem. Vooral bij de omwonden exemplaren is dat funest. Immers, de fabrikant heeft alle mogelijk moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de windingen strak tegen elkaar liggen als de snaar is opgerekt door het stemmen. Trek je te hard, dan raken deze windingen los en is het gebeurd met de toon en de zuiverheid van de snaar en kunnen ze de afvalbak in.

Wat valt er eigenlijk te rekken in de snaar?
In feite alleen de speling in de windingen om het snaarmechaniek. Dus hoe minder wikkelingen je daar maakt, des te kleiner is de kans op ontstemmen.

Moet de rek dan niet uit de snaarlengte zelf?
Laten we de speling in de windingen bij het mechaniek even buiten beschouwing, dan rekt een snaar alleen maar tijdens het toenemen van de trekspanning tot hij op stemming is, daarna niet meer. Er is dan een evenwicht tussen de trekspanning en de mate waarin er rek heeft plaatsgevonden van nul tot de spanning voor de vereiste toonhoogte. Voortgaande rek in een stalen snaar vind alleen plaats boven de zgn. elasticiteitsgrens. Daarvoor moet de spanning vele malen hoger zijn dan voor het op toon houden nodig is.


Next topic... ?
Ellio Martina Guitars
Almenseweg 29
7211 MD Eefde - NL
Tel/Fax: +31 (0)575-511006
E-mail: ellio@elliomartina.com